Header

Győrújbarát Község Önkormányzata

Telefon: +36 96 / 543 - 651
Mobil: +36 / 20 457 8084
E-mail: titkarsag@gyorujbarat.hu
Régi weboldal (archívum)
Logo
Tűzgyújtás szabályai veszélyhelyzet ideje alatt

Tisztelt Győrújbaráti Lakosok!

 

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja lehetőséget adott a települési önkormányzat képviselő-testületének az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítására.

A törvényi felhatalmazást, azaz a Kvt. 48. § (4) bekezdés b) pontját, a 2020. évi LI. törvény 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, így 2021. január 1-től, az ország egész területén tilos az avar és kerti hulladék égetése.

  1. december 2-án megjelent 549/2020. (XII. 2.) A veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló Kormányrendelet a települési önkormányzatok számára lehetőséget ad „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

 

Jelenleg hatályos önkormányzati rendelet a következők szerint ad lehetőséget az avarégetésre.

A 6/2020. (III.13.) avar és kerti hulladék égetésről, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól rendelet 2021. március 1-től május 31-ig és szeptember 1-től november 30-ig

Keddi és Csütörtöki napokon 8 és 16 óra között engedélyezi belterületen, a kizárólag beteg, vírusos, gombás faágak vagy nyesedék szabadtéri elégetését.

Minden olyan kerti hulladék égetése TILOS, amit komposztálni lehet!

Tilos tüzet gyújtani:

– ünnepnapokon,

– egészségügyi és gyermekintézmények, szociális és kulturális intézmények, sportlétesítmények, hivatal 100 méteres közelében az intézmény működésének ideje alatt,

– erősen párás, ködös, szeles időben,

– hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején,

– közterületen!

Kérjük, a szabályok pontos betartását!

Felhívom a figyelmet, hogy fakivágásból, illetve metszésből keletkezett zöldhulladék kezelését  ágdarálással lehet megoldani. Nem szennyezi a környezetet és az így keletkezett aprítékot igény szerint el tudják szállítani, vagy a tulajdonos újrahasznosíthatja komposztként, talajtakaróként.

 

Védjük együtt környezetünket!

 

Győrújbarát, 2021. március 1.

Kóbor Attila sk.

polgármester