Header

Győrújbarát Község Önkormányzata

Telefon: +36 96 / 543 - 651
Mobil: +36 / 20 457 8084
E-mail: titkarsag@gyorujbarat.hu
Régi weboldal (archívum)
Logo
Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Egyesületünk, a 125 éves múltjával a legrégebbi egyesülés a településen.

Hivatalosan 1889-től számítják a baráti tűzoltótestületek megalakulását.

Sajnos, a csoportok munkájáról egészen 1958-ig néhány szórványos adat, és a nagyszülőktől hallott néhány szóbeli utalás maradt csak fenn. A nagybarátfalui, nagybaráthegyi köteles tűzoltóegylet is már 1893-ban feloszlott, ezért ezeket később újjáalakították. Ebből arra lehet következtetni, hogy falvainkban köteles tűzoltóságok létrejöttek, de nem működtek hatékonyan, és folyamatosan, ezért a négy Barátin is egyre inkább önkéntes fiatalembereket igyekeztek a tűzoltásra kiképezni, akik maguk is kedvet éreztek ehhez a veszélyes feladathoz.

Mint ismeretes 1969-ben Kisbarát, és Nagybarát összevonásával létrejött az új nagyközség: Győrújbarát. Ennek folyományaként 1972-ben egyesült a kisbaráti, és a nagybaráti önkéntes tűzoltótestület is. Az egységparancsnok Kisbaráton Kiss Antal lett.

Az úttörő tűzoltócsoport 1973-ban a járási versenyen első, a megyei versenyen pedig második lett. 1974-ben az úttörők ismét megnyerték a járási és a megyei versenyt is.

1981-ben járási verseny férfi 400 l-es kategória I. hely, ifik ugyancsak I. hely. A megyei versenyen megismételték ezt a jó eredményt, eljutottak a szombathelyi országrészi versenyre, ahol III., illetve IV. helyezettek lettek. A versenyeken való jó szereplések folytatódtak. Példa nélküli, hogy az I fokozatú versenyen 1982-ben, 1983-ban, 1984-ben, 1985-ben, 1986-ban, 1987-ben a 400-as kategóriában a férfiak és az ifi fiúk nem találtak legyőzőre. 1989-ben úttörő leány I. hely, fiúk II. hely, a férfiak 400-as kategória I. hely, 800-as kategória III. hely. Ebben az évben ünnepelték a tűzoltó-egyesület fennállásának 100. évfordulóját. A férfiak a 400 literes kategória versenyét a következő két évben is megnyerték, ekkor azonban ezt a barátiaknak sok sikert hozó kategóriát megszüntették.

Látványos versenysikert értek el a győrújbaráti tűzoltók a 2005-ben Pannonhalmán megrendezett I. fokozatú versenyen. Négy csapattal indultak, és az iskolai fiú raj, az iskolai lány raj, az ifjúsági fiú raj, valamint a felnőtt férfi raj egyaránt első helyezést harcolt ki. Azóta is minden évben majdnem minden csapatunk dobogóra állhatott.

A 2015-ös év mozgalmasan indult az egyesületnél, vezetőség váltás, majd az I. fokozatú verseny megrendezése. Az egyesület új elnökének Soós Lászlót, az új parancsnoknak pedig Németh Károlyt szavazták meg a tagok. A felkérést mindketten elfogadták, és biztosították az összegyűlteket, hogy a legjobb tudásuk szerint folytatják a tevékenységüket, Győrújbarát legrégebbi egyesületének koordinálásával.

Hogy a folytatás se múljon el, nagyon sokan, és sokat tettek az egyesület tagjai, és a civil támogatók közül.

Az önkormányzat révén megkaptuk a régebbi falu buszt, amit összefogással, és civil segítséggel felújítottunk. Átalakítottuk, felszereltük, így, ha szükség van Ránk, tudunk vonulni, nagy esőzések esetén szivattyúzni, tarlót tűznél besegíteni a hivatásos állománynak. Fa kidőlés, olaj folyás esetén beavatkozni.

Az autó felújításában nagy szerepe volt a SZABI-CAR KFT-nek, aki támogatásként elvégezte a szükséges javításokat, valamint a figyelem felhívó matricázást, a MOSOLYPOSTÁS.HU, Györgyfi Róbert közreműködésével.

Az autó érkezésével a szertár is átalakításra szorult. Az ajtó magasságát meg kellett emelni, melyben az önkéntesek, és Balogh Péter kőműves segített.

Egy helyi vállalkozás felajánlása révén új burkolatot kapott az ajtó, és egyben a buszmegálló lyukakkal teletűzdelt tetejét is lecseréltük.

R-A&P DINASZTIA KFT felajánlásával új bejárati ajtót is kaptunk, ami a napokban kerül beépítésre.

Az idei pályázatunkat elbírálták, így a KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG jóvoltából hozzájutottunk 4 db „B”, és ugyanennyi „C” tömlőhöz, valamint 3 db melles csizmához, ami belvízzel elöntött területek megközelítésében nyújt segítséget.

A fejlődésben nem állunk meg, a papír munkánk is célba ért, így a jövő évben jogosult lesz az egyesület az adó 1 százalékok gyűjtésére, amiben az ÖNÖK felajánlásaira is számítunk.

Közeli terveink közt szerepel még egy benzines zagy szivattyú beszerzése, hogy a belvíz szivattyúzást akár egy ember is el tudja végezni.

Ezúton is köszönjük mindenki segítségét, a vállalkozók felajánlásait, hogy előbbre jusson és fejlődjön az egyesület!

Elérhetőségeink:
Cím: 9081 Győrújbarát Liszt F. u.9
Email: gyorujbarat.ote@gmail.com
Web: https://www.facebook.com/gyorujbarat.ote
Telefon: +36202607156
Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezet: HU21 59200020-15201348-00000000

Németh Károly